miercuri, 14 mai 2008

Despre (in)egalitatea dintre femeie şi bǎrbat

Am auzit în ultima vreme destul de des despre studii, ultimul realizat de curând de ANES (Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi) sau plângeri referitoare la faptul cǎ femeile nu sunt tratate egal cu bǎrbaţii. Cele mai vehemente voci sunt ale femeilor tinere, necǎsǎtorite şi fǎrǎ copii, în timp ce femeile cǎsǎtorite şi cu copii, din anturajul meu cel puţin, poate nu este o situaţie general valabilǎ, nu vor deloc sǎ fie egale cu bǎrbaţii. Vor sǎ fie cât se poate de femei, vor sǎ fie frumoase şi sǎ fure ochii bǎrbaţilor, sǎ-şi creascǎ copiii, sǎ primeascǎ flori, sǎ-şi atârne la gât şi în suflet podoabe… De altfel, nici nu cred cǎ femeia va fi vreodata egalǎ cu bǎrbatul, sau în fine invers, bǎrbatul nu va fi niciodatǎ egal cu femeia, decât atunci când şi el va naşte copii, îi va creşte la sân, îi va învǎţa sǎ mergǎ, sǎ râdǎ, sǎ vorbeascǎ… Pânǎ atunci bǎrbatul va fi bǎrbat iar femeia va fi femeie. Aşa a fost de la Adam şi Eva şi aşa va fi în continuare. Chiar dacǎ unele femei vor sǎ fie bǎrbate……

6 comentarii:

dora spunea...

am dat din intamplare peste acest blog, felicitari, aici nu m-am putut abtine sa nu comentez, desi este o postare mai veche: nu e vorba de egalitate femeie-barbat, asa ceva este imposibil si suntem constienti cu totii, desi unii dintre noi refuza sa vada acest lucru. e vorba de egalitate de sanse!!! (la un loc de munca, in politica, unde se intampla frecvent ca femeia sa fie dzavantajata din start, pe principiul ca e femeie sau atunci cand barbatul o bate si politia nu poate interveni, daca e intre sot si sotie sau cum e privita femeia batuta de sot cand vine si vrea sa faca plngere: ti-ai meritat-o proasto!). cred ca despre asta e vorba in egalitatea de sanse, de fapt stiu ca despre asta e vorba, numai ca multi se grabesc sa se supere si sa spuna: na, poftim si la astea, vor sa fie ca noi! gresit, nu e nici feminism, nici altceva, e vorba de o mentalitate traditionala, ce trebuie schimbata: omul sa primeasca exact ce merita, indiferent de.

mosu spunea...

In primul rand bine ai venit Dora. Ma bucur ca te-ai oprit pe blogul meu si iti multumesc ca te-ai gandit sa lasi un semn. Dar de ce te-ai abtinut pana la aceasta insemnare? Te rog sa nu te mai abtii si sa-ti spui parerea oricand si pe orice insemnare. Eu citesc toate comentariile si voi raspunde la toate. In plus ma bucur daca insemnarile fac placere celor ce le citesc, asa cum imi place si sa intru in polemica pe temele abordate.
Cat despre raspunsul tau sunt 100% de acord, ai dreptate. Este inacceptabil ceea ce se intampla in unele cazuri in care femeile sunt discriminate sau mai mult abuzate sau injosite. Asa cum spui fiecare om trebuie sa primeasca ceea ce merita conform cu ceea ce reprezinta, ceea ce este. Exista adeseori o abordare traditionalista, patriarhala. Dar nu cred ca de fapt asta este problema. Ci exagerarile, deviatiile, dezumanizarea.
Oricum, eu am vrut sa punctez altceva. Si anume ca vrand nevrand intre barbati si femei exista diferente care nu pot fi trecute cu vederea si acestea diferente nu vin neaparat din fizic sau din constitutie, si nici din organele sexuale diferite pe care le poseda, ci mai ales din sange… Femeia naste copii. Ea e cea care intr-un cuib ingrijsete puii, se ocupa sa ii creasca, sa aiba cele trebuincioase pentru cuib si pui. De aici vin o multime de deosebiri in felul in care femeiea si barbatul vad viata, precum si in modul in care o abordeaza. Iata numai cateva exemple:
- femeile sunt mai sensibile emotional, au nevoie de intelegere si tandrete, barbatii sunt duri, puternici
- femeile simt nevoia sa fie protejate, ocotite, apreciate, barbatii vor sa conduca, sa fie cei mai buni
- femeile au o gandire mai eficienta pe termen scurt, barbatii gandesc adesea pe termen lung
- femeile au adesea adordari punctuale, barbatii privesc mai mult ansamblul
Si multe altele… Iar aceste diferente care nu vor disparea dupa parerea mea decat daca si barbatii vor naste copii, au implicatii mult mai mari decat pare la prima vedere.
Te mai astept sa mai treci si sa-ti mai spui parerea!

Mimi spunea...

si mai e si
lilith
http://gnosis.org/lilith.htm

mosu spunea...

mda… si mai e si la lilith desigur
acuuum… si lilith intra in categoria “tinere, necǎsǎtorite şi fǎrǎ copii” si sterge oarecum tangential ideea mesajului…

alma spunea...

eu sunt necasatorita si fara copii si sunt impotriva feminismului si pro feminin. femeia este inzestrata genetic sa nu fie egala cu barbatul, la fel si barbatul care nu poate fi egal femeii. feminismul este o gaselnita a statelor ca femeile sa lucreze si sa plateasca impozite - n-am zis-o eu, dar cred ca asa este. daca as avea un barbat care sa aiba cu ce sa isi intretina familia decent si sa stie sa o respecte, n-as mai lucra nicio secunda, as sta acasa si mi-as vedea de familie. :)
sunt sigura ca multe femei gandesc asa, dar orgoliul de a fi independente le orbeste.

mosu spunea...

bine ai revenit alma pe bloguluimosu; iti citesc blogul asa ca pot sa spun ca te cunosc intr-o oarecare masura; ma bucur ca esti de aceeasi parere cu mine; nu cred insa ca “orgoliul de a fi independente le orbeste” pe unele femei ci eventual ca aceasta necesitate de independenta e parte a unei nevoi mai largi, aceea de a avea; iar intr-un mediu concurential cum a devenit, nu mi-e foarte clar de ce, intreaga planeta, nevoia asta de avea se transforma intr-un viciu… nu mai are legatura cu necesitatile proprii ci cu ce are vecinul/vecina
te mai astept