vineri, 1 august 2008

Ce este flirtul şi ce vrea el?

Recunosc cǎ m-am facut om mare, ba am ajuns chiar moş şi nu am înţeles niciodatǎ ce este acela flirt şi ce vrea el. Bineînteles cǎ recunoscându-mi lipsurile primul lucru pe care l-am fǎcut a fost sǎ pun mâna. Pe un dicţionar. Şi uite ce spune DEX-ul: “FLIRT, flirturi, s.n. Conversaţie uşoară, cu aluzii de dragoste, între un bărbat şi o femeie. ♦ Legătură de dragoste lipsită de profunzime, nestatornică; aventură sentimentală. ♦ Persoană cu care cineva întreţine o astfel de legătură. – Din fr. flirt.”
Offf… mai bine nu mǎ uitam, pentru cǎ definiţia asta mai mult mǎ încurcǎ decât sǎ mǎ ajute. OK, hai sǎ încercǎm sǎ sintetizǎm pe baza a ceea ce ştim. Flirtul este pânǎ la urmǎ şi la urmǎ o conversaţie. Aşa-i sau greşesc?! Poţi sǎ flirtezi fǎrǎ vorbe?! Apoi ceea ce nu înţeleg… Dacǎ e conversaţie, este una desfǎşuratǎ doar de dragul de a schimba câteva cuvinte, e un prilej de a înfoia aripile frumos colorate şi a le undui în soare mai mult din narcisism decât din nevoia de comunicare sau de a stabili legǎturi, sau are un scop precis fiind un fel de preludiu verbal…..?!
Cât despre definiţia din DEX, cum spuneam, mai rǎu mǎ încurcǎ. Are de-a face flirtul cu dragostea?! Cred cǎ este o contradicţie de termeni, chiar în definiţia DEX-ului. Dragostea presupune profunzime, flirtul lipsǎ de profunzime… Şi pânǎ la urmǎ e conversaţie sau e legǎturǎ?! Dacǎ e o legǎturǎ, ce fel de legǎturǎ?! Este una metafizicǎ sau este una cât se poate de fizica bine delimitatǎ în timp şi spaţiu, cum ar fi sǎ spunem liftul oprit din întâmplare între etajele opt şi nouǎ?!
Şi ca sǎ fiu sigur cǎ înţeleg bine şi sunt în pas cu lumea, am aruncat un ochi şi în webster. “Flirt -
intransitive verb; 1: to move erratically, 2 a: to behave amorously without serious intent b: to show superficial or casual interest or liking <flirted with the idea>; <flirting with poetry>3: to come close to reaching or experiencing something —used with with<flirting with disaster>flirted with 100°>”.
Zǎu dacǎ mai înţeleg ceva! Frivolitatea acţiunii este punctatǎ şi aici, asta e clar. Dar dacǎ definiţia româneascǎ mǎ fǎcea sǎ cred, ba chiar sǎ fiu convins cǎ flirtul e pânǎ la urmǎ o conversaţie, websterul dimpotrivǎ îmi spune cǎ flirtul înseamnǎ chiar acţiune - “
behave”. Şi atunci unde mai este preludiul…?!
Şi hai sǎ zicem cǎ mǎ mai descurc oarecum cu definiţia, dar sǎ mǎ pici cu ceara dacǎ înţeleg ce vrea el flirtul, ce urmǎreşte. Care e finalitatea? Sau e… fǎrǎ finalizare?!
Rǎmân profund recunoscǎtor oricui poate oferi informaţii pentru clarificarea problemei.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Mie imi place. Flirtul, zic. Notiunea, nu neaparat sa. Poate fi si cu conversatie (ala e flirt intelectual), poate fi si cu behave (in oglinda retrovizoare, ala e flirt de vacanta). Cam asa: http://www.youtube.com/watch?v=Hj5S1RCUDvM

Finalitatea? All I can commit now is maybe... De fapt finalitatea nici nu are importanta, numai placerea serotoninei. Asa cica specialistii: ca face bine la sanatate.

Dar tu m-ai facut sa ma intreb (me moire-le nu mai functioneaa bine, sau e altfel mereu): oare cum e inceputul intr-o dragoste mare?

puck spunea...

m-am tot invartit in jurul insemnarii, incercand sa imi dau seama de ce e rau sa flirtezi. poate in situatia cand esti cu partenerul de mana si tu iti trimiti ocheade cu altcineva.
dar altfel e ... placut. chiar si asa fara finalitate, cum sunt cele mai multe. sau... poate fi preludiul unei relatii. terenul acela de tatonare... cand nu stii inca nimic.

uneori un flirt mic ma/te poate remonta. inca mai ai farmec, poate fi o confirmare.

mosu spunea...

ok… multumesc de ajutor; recunosc ca am mai clarificat cate ceva…
in primul rand se pare ca flirtul nu e deloc rau, dimpotriva e o chestie cat se poate de necesara care iti da forta si incredere, iar nuanta de frivolitate introdusa de definitia din dex “lipsita de profunzime”, “nestatornica” e depasita…; bineee…, notat…
in al doilea rand e clar ca flirtul nu trebuie sa aiba finalitate…; dintre variantele propuse de mine se pare ca cel mai bine se incadreaza la (b) fiind “un prilej de a înfoia aripile frumos colorate şi a le undui în soare mai mult din narcisism decât din nevoia de comunicare sau de a stabili legǎturi”; oare o fi valabil si pentru femei si pentru barbati…?! sau pentru femei e (b) iar pentru barbati e (c)?!
atunci sa inteleg ca flirtul se apropie de ceea ce numesc americanii “dating”, toata miscarea aceea browniana (ca tot imi place mie subiectul) dinaintea unei relatii adevarate, sau dinaintea unei relatii care crapa inainte sa fie adevarata?!
da’ poate mai vine cineva in ajutor sa cristalizam ideile…
@ madelin
cat despre intrebarea ta , o sa meditez si o sa incerc o insemnare...; nu cred insa ca incepe cu un flirt ci cu un cutremur, un incendiu devastator, un tsunami urias care spulbera totul in cale; asa cred eu ca incepe o dragoste mare...

windwhisperer spunea...

... e un " duel" cu scobitori ;)

mosu spunea...

mmm... recunosc ca definita ta ma depaseste un pic windwhisperer; ca e un duel inteleg, dar de ce cu scobitori? ca sa-si scoata ochii? sau dimpotriva ca sa si-i tina deschisi?!

Anonim spunea...

Poate ca soptitorul prin vanturi vrea sa sublinieze tocmai contradictia: e duel, anume confruntare in doi, dar cu scobitori, adica neserios, jucaus, sagalnic - nici vorba de cutremure, tzunami, valuri uriase, nu? :-)

Ma mai gandeam azi in timp ce smotruiam la gresii si faiante ca flirtul presupune din start ca-ti place persoana cealalta. Ca incerci sa o cuceresti, da, si printr-o infoiere de pene colorate, desi, daca facem analogia cu pasarile, urmeaza imperecherea si zamislirea de urmasi.

Poate fi si tatonare pe o dorinta de a stabili o legatura, insa. Si o nevoie de comunicare, mai ales. Ce, orice comunicare trebuie sa fie docta? Si preludiu, da, de fapt cred ca orice actiune de socializare are si o parte care se poate incadra la preludiu.

Si mai am o nedumerire: mi se pare mie sau flirtul presupune un oarecare nivel intelectual? Nu vreau sa fiu "politically incorrect" dar oare copilul minune sau vajnicul Dorel flirteaza? Cred ca ei sunt mai directi asa. Flirtul ne ramane noua, celor mai putin... indrazneti.

"Without serious intent" zice oxford. Si care ar fi o "serious intent"? In zilele noastre, zic. Sa incepi o relatie? Sa te insori? Sa procreezi? Cred ca serious intent vine mult, mult, dupa. Chiar si cutremur.

Asa caci flirtului nu-i ramane decat sa fie o modalitate placuta de a spune/arata cuiva ca il placi, de a-ti testa farmecul (asa cum bine lamureste Puck), de a petrece frumos neste momente, iar finalitatea (speranta nu moare niciodata) se poate materializa orizontal placut-superficial, na!. Sau nu, doar bule de sampanie.

mosu spunea...

aha!
trebuia sa-mi spui si mie chestia asta cu gresia si faianta si poate nu mai ajungeam sa postez insemnarea…
eee… interesanta definitia data de windwhisperer; ce m-a mirat pe mine a fost asocierea substantivului scobitoare, chiar si a verbului “a se duela” cu flirtul; mi se par un pic prea ascutite; daca ar fi sa asociez un substantiv verbului a flirta cred ca as alege evantaiul; mi se pare mai mult decat sugestiva miscarea languroasa a evantaiului asemenea batailor de aripa ale fluturelui, cu ochii doamnelor insirati printre penele sale ca o zvacnire albastra de polen...

windwhisperer spunea...

Mosule ,
ce vezi dumneata e " flirt" din vremea cand manusile erau pana la cot , palariile aveau voaleta iar la gat odihnea un sirag de perle... si nu in cele din urma , o adiere de patchouli !!
Iar " duelul" era cu spada:):) mintii !
tc, j.

mosu spunea...

recunosc suspinatorule, dar de-aia sunt mos sa visez la vremurile de altadata…
mmm... patchouli… exotica mireasma…

Anonim spunea...

Heeei, ce subiect dragut! =D
Primul lucru care mi-a venit in minte a fost flirtul de pe fb. Nu stiu cat timp aloci fb-ului sau daca ii urmaresti pe cei care o duc intr-un flirt continuu pe wall-uri, public. Mai demult, am incercat, dar nu e pentru mine.
Nu prea are de-a face cu dragostea, dupa parerea mea - deci e mai degraba "dinaintea unei relatii care crapa inainte sa fie adevarata". Poate fi si cu finalizare, si fara. Unii stiu de la bun inceput ce urmaresc, deci behaving-ul se potriveste si aici. :)
Ce frumoasa e intrebarea lui Madelin!! Iar referitor la raspunsul tau, @Mosu, oare tot tsunami poate fi si cand pasesti mai precaut pe cararea dragostei, cand faci tot posibilul sa o iei usurel? :) Bine, probabil o sa gasesc singura raspunsul, asta daca reusesc faza cu prudenta :)

p.s. Ti-am comentat ba de pe telefon, ba de pe pc, si nu mai stiu pe unde exact, asa ca te rog mult sa ma scuzi daca mi-ai raspuns pe undeva si am intarziat cu raspunsul. Saptamana usoara iti doresc!

mosu spunea...

stii... cred ca doar femeile adora sa flirteze; le place sa se joace, sa clipoceasca din gene; barbatii sunt mai pragmatici, nu prea inteleg rostul dantelelor de cuvinte la o rochie care oricum se cuvine sa cada...