vineri, 8 iunie 2012

Alegeri locale

Domnul Cocoloş Cocinescu este un om al cetăţii, integru şi serios. Domnul Cocinescu s-a sculat cu noaptea în cap emoţionat dar pregătit să-şi îndeplinescă îndatorirea constituţională şi obligaţia cetăţenească dar şi morală de a-şi alege primarul, întâiul om al urbei. Lista de candidaţi e destul de lungă cuprinzând fix zece nume, începând desigur cu cel al actualului primar şi continuând cu alţi nouă incumbenţi dornici cu toţii să-i ia scaunul, secretara şi accesul la fondurile europene nerambursabile. Domnul Cocinescu nu s-a mai lăsat dus de nas însă ca în ultimele patru dăţi, când a votat la necaz şi amărăciune cu opoziţia, ci de data asta a analizat pe îndelete candidaţii cu toate părţile lor bune şi rele şi a ales în cunoştinţă de cauză, cum a crezut dumnealui că va fi mai bine pentru el şi concetăţenii săi. O ultimă rundă de discuţii politice s-a desfăşurat chiar cu o seară înainte de alegeri până dincolo de miezul nopţii, motiv pentru care domnul Cocinescu s-a şi trezit de dimineaţă cu o durere de cap sâcâitoare care i-a lăsat un gust amar în gură. Analiza s-a desfăşurat la cârciuma lu Corcoduş, e adevărat doar până la numărul cinci de pe lista de candidaţi şi şapte de pe tricou, Mic1ăuş fiind fundaş dreapta la echipa locală şi candidat la primărie, ocazie cu care discuţia s-a mutat definitiv înspre fotbal, trecând apoi prin Click, Cancan şi Libertatea şi înfundându-se în cele din urmă în ultimele apariţii blonde cu picioare lungi din show-bizul central şi din show-barul local.
Urbea Domnului Cocinescu nu-i mare, să tot fie vreo trei mii de suflete, hai patru cu ăia de-s plecaţi în Spania de care nu se mai ştie nimic şi care stau aşa cu sufletu la gură şi cu un picior în tren şi altul în fabrica de ventuze a lui Don Hernandez, care e gata să intre în faliment dacă Syriza câştigă alegerile în dauna lu Pasoc şi a Noii Democraţii iar Grecia se rupe de Uie. Ăsta-i avantajul urbelor mici, toată lumea se cunoaşte cu toată lumea, aşa că domnului Cocinescu nu i-a fost foarte greu să ia decizia finală în privinţa candidatului său, deşi era un pic cu inima îndoită când a ieşit pe uşă căci preferatul dumnealui se retrăsese în ultimul moment atât din cursă cât şi din comunitate mutându-se cu tot cu familion în comuna alăturată la socrii, aruncând peste umăr din căruţa cu mobilă în dreptul semnului care marca ieşirea din sat: "să vă ia dracu cu politica voastră, că nu poate omu să se bată umăr lângă umăr cu voi, hoţilor şi mafioţilor". Aşa că domnul Cocinescu a ales următorul candidat de pe lista sa de preferinţe şi a decis că lui o să-i pună ştampila pe figură.
- Bună dimineaţa vecine! - îl salută vecinul din stânga chiar înainte să deschidă poarta.
- Bună să-ţi fie inima vecine!
- La vot?
- La vot!
- Şi cu cineeee .... ? - încercă vecinu vizibil curios.
- Ei, doar ştii că nu pot să spun, sunt ăştia cu urechile pe noi. Ai văzut ce scrise la ziar şi ce zise la teveu, că-i rost de puşcărie dacăăă...
- Ei dă-o dracului de treabă vecine, doar n-o să-ţi pună zeghe pentru atâta lucru. Hai bagă nu mă mai lăsa să fierb aşa.
Domnu Cocinescu se uită lung în stânga, se uită lung în dreapta şi susură în urechea vecinului numele preferatului său, moment în care acesta se facu palid şi buzele i se prăbuşiră deodată într-o amărăciune adâncă.
- Hai nu mă-nnebuni, p-ăsta vrei să-l alegi?
- P-ăsta! Da ce-are?
- Păi n-ai auzit?
- Ce?
Vecinu se uită în stânga, se uită în dreapta, şi-şi alătură buzele de ureehea domnului Cocinescu.
- Ei-pe-nai-ba, pe-ma-sa-din-su-fra-ge-rieeee? - silabiseşte domnul Cocineseu cu falca căzută şi cu ochii bulbucaţi.
Vecinu se uită iar în stânga, se uită iar în dreapta, şi-şi alătură din nou buzele de urechea domnului Cocinescu.
- Nu spuneeee .... P-aia blondă cu picioare cât a lu iapa lu Abătutu şi cuuu... lasă domnul Cocineseu cuvintele în suspans dar le acompaniază suspansul cu un gest sugestiv, ducându-şi ambele palme cupă la piept şi lăsându-le apoi să oscileze în sus şi în jos cu o oarecare amortizare.
- Zău vecine, în locul dumitale io nu l-aş alege pe ăsta primar. Îţi trimiţi nevasta la primărie cu vreo cerere, Doamne fereşte i-o aprobă şi pe urmă stai cu grijă toată viaţa că de ce i-o fi aprobat-o. Io zic mai bine să votezi cu ... - îi explică vecinu pe îndelete şi cu argumente, încheind en-fanfare cu "ce mama mă-sii, că-i de-al nostru".
Aşa că domnul Cocinescu speriat de ipostaza de încornorat pe care i-o oferă preferatul său numărul doi de pe lista de potenţiali candidaţi, îl mută pe cel al vecinului taman de pe locul nouă până pe trei, primul eligibil.
Drumu-i lung până la primărie şi domnul Cocinescu dă bineţe în stânga şi în dreapta până când .... Până când o zăreşte printre multele capete ieşite la vot pe cel al coanei Vetuţa, cuscră-sa.
- Ce faci Cocoloaşe? La vot?
- La vot, ce să fac, că trebuie s-o facem şi p-asta. Că dacă noi nu ieşim să ne punem acolo omul pe care ni-l dorim şi despre care credem că-i ăl mai potrivit să ne conducă, atunci cine s-o facă?! Să-i lăsăm pe ăilalţi să-l pună pe-al lor şi pe urmă să ne doară şi să icnim patru ani încheiaţi?! Io coană Vetuţo zău că m-am săturat!
- Sper că votezi cu Ionel Cocoloaşe, să te nu prind că votezi cu altcineva – mustăci femeia.
- Da de ce cu Ionel coană Vetuţo? Că-i cam necopt zău – se încruntă domnul Cocinescu cu gândul la Ionel slăbănogu care e nepot de-al doilea de-al doamnei Vetuţa.
- Lasă că-i necopt, da n-ai auzit ce ne paşte dacă-l alegem?!
- Ce s-auz?!
- Păi frate-su a devenit consilier la Pamplona şi a vorbit el acolo să ne înfrăţim comunele dacă iese frate-su aici şi cică ne dau ăia ajutor şi vaci şi tractoare şi combine. D-astea mai vechi de nu le mai trebuie lor. Că iei a scos culturile de-au pus numa căpşuni, că d-aia şi caută ăştia toată ziua bună ziua căpşunari şi iar căpşunari. Şi d-aia s-a şi dus ţara de râpă, că sunt săracii mai rău ca noi, nu mai au de niciunele, doar căpşuni au...
- Zău aşa coană Vetuto, adevăr grăieşti?!
- Pe cuvânt dacă te mint, scrie în toate ziarele. Viorel Prazverde consilier român din partea minorităţilor.
- Şi zici că ne trimit ăştia tractoare şi combine?! Că zău tare mi-ar prinde bine unul, că mă cam dor şalele d-atâta dat cu sapa.
- Şi tractoare şi combine şi vaci şi găini de ouă şi d-alea de carne şi curci şi bibilici ... Şi prepeliţe a zis că ne trimite. Prepeliţe spanioloaice, face ouălele cât alea de struţ...
Domnul Cocinescu zâmbi. Pe domnul Cocinescu nu îl interesează prepeliţele spanioloaice, în schimb tare îl încântă ideea cu tractorul şi combina şi ar fi dat orice pe lume să facă rost de aşa minunăţii. Aşa că îl urcă pe Ionel fratele lu Viorel, candidatul coanei Vetuţa, de pe locul opt până pe patru şi-i dădu întâia prioritsate pe lista sa, ceilalţi trei dinainte fiind deja tăiaţi din lipsă de credibilitate.

(va urma)

12 comentarii:

La Fee spunea...

E un text frumos, original, de un umor dulce-amar, pe care l-am mai savurat la Ion Baiesu. Am citit de ieri, in familie, si ne-am amuzat.

mosu spunea...

:) mai e o jumatate "in lucru", dar cred ca textul asta ne reprezinta foarte bine pe noi romanii in materie de alegeri politice...

La Fee spunea...

Da, e reprezentativ. Dar impresionant a fost ca ai redat cu multa acuratete sprintara ceea ce e reprezentativ pentru noi.
Si da, vreau si eu tractor! Nu stiu la ce mi-ar folosi, dar sa fie acolo.
Daca nu se poate tractor, macar o caruta, ca umbrela si sapca am de data trecuta!

mosu spunea...

:)

La Fee spunea...

E bun si un zambet, Mosule,azi insa sunt tovarasa Maricica de la pui si vreau un tractor!
Nu pot face un comenteriu serios. M-a lovit soarele prea tare in piata.

mosu spunea...

daca castiga ionel a lu tanti vetuta zau da nu vorbesc cu el sa-ti puna deoparte un tractor…
si cu fiarele alea de zdrangane in spate…
daaaa… daca citesti partea a doua n-o sa mai vrei tractor de la pamplona, iti zic eu…

La Fee spunea...

Astept partea a doua! Dar niste discuitoare de tractor erau bune. Le tineam in beci cu anvelopele de iarna.
Lasand gluma la o parte, nu pot sa nu ma minunez de pasiunea oamenilor de a primi tot felul de inutilitati pe care le iau cu gandul ca le-or trebui candva, dar care nu le trebuie, de fapt, niciodata.

Blogoszka spunea...

.
...
.......
...........

mosu spunea...

@lafee
:) asta e un risc asumat; si daca trebuie?! ca niste discuitoare nu cresc asaaaa ca macii pe marginea drumului...

mosu spunea...

@blogoszka
daaaa.......
!!!!!!!
????
!?!?
.....;....::::::)

Blogoszka spunea...

Ierarhiile abrupte de pe la noi... ne ard la buzunare.

mosu spunea...

ierarhiile de pe la noi is ca talpa fierului de calcat, grele da cu multe gaurele....