marți, 13 decembrie 2011

Ce-ar fi dacă Moş Crăciun ar fi femeie?!

Da chiar aşa, ce-ar fi dacă Moş Craciun ar fi femeie?! Am auzit întrebarea într-o reclamă insipidă la teveu, dar îmi pare o întrebare legitimă. Să facem deci un exerciţiu de imaginaţie şi să vedem cum s-ar descurca o femeie în rol de Moş Crăciun.
Întâi şi întâi ar avea o mare problemă de imagine. Moş Crăciuuuun… ce frumos sună! Numa auzindu-i numele şi parcă-i vezi obrăjorii ăia rumeni ca două gogoşi din care îti vine să muşti cu potfă şi barba aia albă şi pufoasă de care-ţi vine să te atârni până când îţi dă moşu peste degete că-i dezlipeşti leocoplastul, sau ochii ăia mici ca două cireşe din spatele ochelarilor pe care bietul moş a trebuit să-i împrumute de la bunică-su şi prin care abia mai vede că au şi dioptrii mari şi s-au şi aburit… În timp ce Baba Crăciunaaa… Baba Crăciuna sună ca naiba. Să fim serioşi! Parcă şi vezi o babă zbârcită cu unghii lungi şi brate descărnate, cu ochii înfipţi în orbite ca două jumări de porc în ţepuse, cu buze subţiri şi glas piţigăiat. Ce mai, între Baba Crăciuna şi Muma Pădurii nu pare să fie mare diferenţă.
Apoi cum ar putea duce Baba Crăciuna un sac în spinare?! Nicio şansă! Chiar dacă ar ajuta-o cineva în gară să-l suie în cârcă precis l-ar lăsa jos la primul colţ şi-ar lua un taxi. Aţi văzut vreodată Moş Crăciun cu taxi?! Reni, iepuraşi, căprioare, alte vietăţi înhămate la sănioară da, dar nu taxi! Pe urmă s-a zis cu intratu pe horn, asta e clar. Cum naiba aţi putea crede că doamna ar putea să-şi strice paltonul cel nou intrând cu el pe horn. Hopa… Palton am zis?! Păi palton, căci Baba Crăciuna nici nu vrea să audă de mantie roşie. Cică râd şi curcile de ea dacă-şi pune chestia aia. Zice că în sezonul toamnă-iarnă 2011-2012 se poartă culorile pastelate, lavandă, roz, galben pai, auriu şters, piersică sau pepene galben. Nicidecum roşu. Şi apoi şi gluga e demodată, nu e mai e un atu. În schimb merg bine accesoriile, bineînţeles în culori puternice, o eşărfiţă, o căciuliţă sau şi mai bine o pălărie şic, o curea lată, nişte pantofi zbanghii, o cataramă babană, nişte năsturaşi balonaşi...
În fine, dacă sarim şi peste ratarea cu hornul trebuie săăă.... mai sărim şi peste vestitul ho-ho-hoo... Hălăiala aia de-o pune moşu ca un picup defect când vine vorba să zică ceva şi nu prea ştie ce. Coanei Crăciuna nici prin minte nu-i trece să bage o chestie d-asta. „Io-s femeie serioasă dom’le, ce-i aia ho-ho-hoo...?!”. „Dragilor, eu sunt Baba Crăciuna şi am venit să vă aduc cadourile. Voi copii să vă prezentaţi frumos pe rând şi cine a fost cuminte să ridice două degete şi să aducă adeverinţă de la mă-sa şi de la tac-su că pe vorbe nu-l cred. Şi tu ăla din fund scoate degetu din nas, că te-ai lins pe bot de cadouri.” ar fi zis Coana că merge în locul lălăielii ăleia cu ho-ho-hoo. Chestie care până la un punct pare de înţeles.
Tot la fel de complicat ar fi se pare pentru Baba Crăciuna să-i ia pe micuţi pe genunchi şi să-i convingă să recite o poezie. Întâi şi întâi cică nu poate să-i pună pe genunchi că-i şifonează fusta. Regizoru a propus să vină cu-n şervet dar baba n-a acceptat că nu cadrează cu restu, aşa cum n-a acceptat nici să mai ridice un pic fusta că nu mai cadrează cu vârsta. Totuşi, trecând şi peste acest mic impediment, testul preliminar a fost un dezastru planetar, spiritul matern al Babei Crăciuna făcându-i pe ăia mici să sară de pe genunchii babei cu ochii în lacrimi şi s-o şteargă iepureşte. „Hai vino tu la baba să spui o poezie. Ştii o poezie?! Hai spune-o. Stop, stop, stop. Păi bine măăă ţâncule, la vârsta ta tot căţeluş cu păru creţ, tot căţeluş cu păru creţ...?! Mai îndreaptă şi tu bretonul ăla la căţeluş că nu se mai poartă şi apoi ai şi tu nişte ani. Hai, fuga la mă-ta să te înveţe altă poezie că cu asta nu capeţi nici cutia de la jucărie.” Şi tot aşa, unul câte unul, prezumtivii încadouaţi au trebuit să plece cu coada între picioare din braţele babei.
Un ultim impediment în plasarea unei doamne în rol de Moş Crăciun pare a se deşuruba chiar din esenţa evenimentului, căci în zece cazuri din zece testate Baba Crăciuna a cheltuit toţi banii de pe card pe lucrări pregătitoare evenimentului: cosmetică, manechiură, pedichiură, coafat, ciorapi, pantofi, fustă, bluziţă, palton, în fine, tot ce e necesar unui eveniment cu adevărat de succes cum e Crăciunul şi n-a mai rămas nimic nimicuţ de jucării.
Aşa că, în urma minuţioasei analize desfăşurate de compartimentul de prospecţiuni gerontologice şi anul ăsta veţi avea tot Moşi. Crăciuni Fericiti!

(ceea ce vedeti este o iluzie, nu e Baba Craciuna)

20 de comentarii:

cristina spunea...

:)) hai mai mosule ca m-ai facut sa rad :))
dar, cand n-o faci?!

mosu spunea...

vaaaai dar eu sunt om serios, prea serios chiar!

Cora Bogdan spunea...

Incredibil de legitima intrebarea ta, si sincer superb descrisa situatia, ma si vad in postura! Super! Rad tare bine si acuma ca scriu :) :)

freestar9 spunea...

Dar Crăciuniţă sună bine ar spune unii cârcotaşi.:)

mosu spunea...

@corabogdan
ma bucur ca te-a amuzat; macar cu asta, cu descretitul fruntilor, sa se ocupe si mosii astia craciuni, ca pachete nu stiu cate au sa vina...

mosu spunea...

@freestar
ei da, dar craciunita suna cu totul si cu totul altfel; mos craciun - craciunita, craciunita - mos craciun; craciunitele, cu tot harnasamentul lor de desuuri, par mai degraba potrivite a fi asezate sub brad si nu coboratoare pe horn cu sacul in spate... ;)

cristina spunea...

vaaaai, dar am spus eu ca nu esti serios?! :)

Irina spunea...

Eu zic ca Iluzia de final e chiar tipul de Craciuna ce si-ar dori-o mai toata suflarea masculina. Cred ca nu s-ar mai uita ca, draga de ea, a ajuns cu sacul si cardul cam ... golase! Daca si ea e asortata la situatie, atunci e ok!
Insa pentru toti picii din lume, pentru toti cei care mai cred, cat de putin, in magia de sarbatori, e mai bine sa ramana Mosul- Mos. Cu ho-ho-ho-ul lui, cu barbuta lui hazlie, cu ochii lui jucausi si obrajii bucalati. Infrigurarea si neastamparul copiilor in preajma evenimentului sunt mult prea valoroase. Nimic nu se compara cu bucuria si surpriza pe care privirile lor abia le mai incap.

mosu spunea...

@cristina
;)

mosu spunea...

@irina
deci Mos ramane, am hotarat! :)

Rudolph Aspirant spunea...

Observ ca nimeni de pe aici nu pare sa stie ca Mos Craciun este insurat legal de o gramada de vreme cu d-na Mos Craciun, careia i-au fost si luate interviuri de-a lungul timpului.

http://finland.fi/Public/default.aspx?contentid=180871

Dan spunea...

Mosule,0 c 0 adica de ce trebuie sa-i judecam pe toti dupa noi? Auzi, Baba Craciuna!
Se poate si asa, dupa cum vad ca stii:
https://neuronanchilozat.wordpress.com/2011/12/14/miercurea-tacuta32-santas-been-here/

mosu spunea...

@rudolph
interesant interviul! si cumsecade femeie doamna Mos...

mosu spunea...

@dan
am vazut si eu oamele de la na; dar acolo e vorba de moase amatoare... si apoi eu nu vorbesc de craciunite ci de moase serioase, cu spate; sa nu amestecam puful de papadie cu ciorba de gaina... ;)

Cleo spunea...

Eu nu inteleg ce a vrut Dan sa zica prin asta '0 c 0', ce inseamna, ca e prea codificat pt mintea mea stoarsa de toate cele? vrei, te rog, sa-mi traduci?

mosu spunea...

io creca oualele alea sunt ochii bulbucati, c e nasu carn si gura nu se vede ca-i mica si vorbesc putin
asta am inteles eu cel putin, da il intrebam...

SuperJa spunea...

apoi mosule Craciuna, Craciunita si altele, ni se trage de cand vorbim de egalitatea femeii cu barbatul. De ce vor femeile sa se faca "barbat" cind barbatii nu vor sa se faca "femei" - sau mi se pare mie?!?

:)

mosu spunea...

apai si io zic ca fiecare trebuie sa-si vaza de trebile lui... ;)

Dan spunea...

Eu ma gândeam la Moase cu piept, pardon!

mosu spunea...

ok.... ce sa zic?! daca crezi ca sacul poate fi purtat si pe piept cred ca ar merge si moasele astea...
dan, dar nu ne-ai zis ca inseamna "0 c 0"; n-ai vazut intrebarea lui cleo?