miercuri, 28 decembrie 2011

Sticla de whisky

M.I., cercetător la Facultatea de Tehnologie şi Management în Industria Alimentară a realizat un studiu mai puțin obișnuit. El a urmărit traseul unei sticle de whisky de 20 ani vechime intrată în țară la data de 15 ianuarie 2007 pe la vama Nădlac odată cu proprietarul său de origine scoțiană T.Y. Acesta a făcut-o cadou prietenului și asociatului său Mugurel Isopescu de 42 de ani din Cluj, de profesie om de afaceri. Timp de patru ani șapte luni și douăsprezece zile cât a durat studiul, sticla a fost făcută cadou de 53 de ori, schimbăndu-și de tot atâtea ori proprietarul, călătorind prin 26 de localități și fiind martora mai multor evenimente festive începând cu simple onomastici, continuând cu sărbătorirea zilei numelui și ajungând până la evenimente cu totul excepționale cum ar fi promovarea domnului T.M.P. în poziția de director executiv la Diva Import-Export Patârlagele SRL sau a domnișoarei D.C. din poziția de secretar-translator în poziția de ăsistănt meneger la Mere Crude SRL Chitila. Numai în perioada 5 decembrie 2010 – 5 ianuarie 2011 sticla și-a schimbat proprietarul de opt ori cu ocazia lui Moș Niculae, a Sfântului Ștefan, a Sfântului Ion, a Sfântului Vasile, a sărbătoririi Crăciunului, a sărbătoririi Anului Nou, a petrecerii de sfârșit de an de la Chibrite Hibride S.A. București și a zilei de naștere a domnului V.M. amantul soției directorului de la chibrite. Cel mai rapid parcurs al sticlei de whisky s-a petrecut în perioada 24 decembrie 2009 – 29 decembrie 2009 când sticla s-a transferat în cinci zile consecutive în cinci mâini diferite, de la domnul D.A. inginer la Cuie și Șuruburi Ciorogârla la șeful de secție, de la șeful de secție la inginerul șef, de la inginerul șef la directoarea economică, de la directoarea economică la directorul general și de la directorul general la secretara sa domnișoara Georgeta, păstrând pe parcursul deplasării și aceeași pungă cadou roșie cu Moș Crăciun, șapte reni și două crăciunițe în costum de baie.
Studiul s-a încheiat în septembrie 2011 când sticla a fost primită cadou de către susnumitul Mugurel Isopescu de 42 de ani din Cluj de profesie om de afaceri de la fostul său coleg de școală generală Aurel Botgros din Botoșani, primul făcănd-o la rândul său cadou o săptămănă mai târziu amicului și partenerului său de afaceri scoțian cu ocazia zilei de naștere a acestuia, scotianul scoțând-o din țară în dimineața zilei de 27 septembrie a aceluiași an pe la vama Nădlac.

17 comentarii:

Dan spunea...

Nu se întelege exact, dar sper ca scotianul care a intrat cu sticla sa fie aceeasi persoana cu cea care a scos-o.
Exact în perioada asta eu as fi baut-o de 53 de ori cu amicii. Auzi, de 20 de ani si s-o faci cadou...

mosu spunea...

bineinteles ca era acelasi...
eee... daca avea ceva mai putini ani cred ca s-ar fi gasit cineva s-o marite ;)

mitzaabiciclista spunea...

Aha, deci chiar şi băutura,precum femeia, cu cât e mai veche este aruncată de la unul la altul. Vai, vai, vai! :)))))

Neuroanchiloza spunea...

Da, cam asta e in general circuitul cadourilor in natura. Traseul alcoolului in schimb, e altul, muuult mai scurt, cytP450 sa traiasca ;)

Rudolph Aspirant spunea...

Ah, amintiri din copilarie...efectiv si la noi in familie + cunoscuti, neavand chiar nici un alcoolic, plus vremurile fiind cum erau, sticlele de alcool calitativ superior urmau un fel de circuit asemanator ! Chiar si acum ma gndesc nostalgic la o sticla de Campari care a plecat la un moment dat din nordul Italiei catre nordul Europei, trecand prin Viena si alte locuri, ajungand la un moment dat in Tampere, si apoi fiind trecuta prin diverse maini via Espoo, catre Helsinki, plecand apoi iar catre sud, ajungand in final si in Bucuresti, Romania...!

mosu spunea...

@na
cam ai dreptate cu alcoolul; traseul acestuia e intotdeauna mai scurt; de aceea am si ales un whisky de 20 ani, ma gandeam ca aduce mai mult a parfum decat a tuica... ;)
cu cytP450 m-ai pierdut; ce face asta, "macina" alcoolul?!

mosu spunea...

@mitza
eiii... nu-i aruncata, e oferita cu gratie siii... strangere de inima :)

Irina spunea...

Povestea dumitale mi-a amintit de o alta. Cu un cadou care a trecut pe la o clasa intreaga! Era vremea majoratelor, aveam vreo 18 baieti in clasa si primul care si-a serbat cei 18 ani a primit de la gasca, printre altele, o camasa roz. Da' roz bombon! Ei, pe atunci era ceva tare ciudat sa te imbraci ca baiat cu asa culoare. Drept pentru care acea camasa, nedespachetata, a trecut pe la mai toti colegii in acel an, doar ambalajul de cadou era schimbat. Era un haz general sa il vedem pe sarbatorit cum ajunge si la cadoul " transmisibil" !!! Se albeau la fata sarbatoritii doar cat vedeau camasa.
Camasa roz insa nu s-a intors ca si sticla de whisky la primul ei stapan.

Mosu, un an cu bucurii si multumiri sufletesti iti doresc.

mosu spunea...

:) si uite cum viata bate filmul (sau povestea)! asta e un fel de "circuitul apei in natura" pe care il invatam prin clasele primare...
multumesc pentru urari! sa ai un an bun si luminos si tu, sa poti cauta cu mai putina ardoare ceea ce ai de cautat si sa gasesti mai degraba... :)

windwhisperer spunea...

povestea vorbei s-a facut povestea sticlei ;)
si n-a scapat-o nimeni din...gura ??
Lasa Mosule , dau eu un pinkmartini , cu drag(_)> cu :
multi ani frumosi si sanatosi si gustosi !
sarbatori binecuvantate !
http://pinkmartini.com/home/
http://pinkmartini.com/audio/index.html

mosu spunea...

e adevarat, o sticla de pinkmartini, muzicala desigur, ar fi mers mult mai bine... dar s-ar fi consumat foarte repede!
multumesc de urari, an bun si tie cu multe bucurii si sanatate!

cristina spunea...

Haaaa cat de tare :)) numai tu puteai scrie o asa poveste, mosule :)
Sa petreci cu bine trecerea dintre ani si daca printr-o intamplare primesti o sticla de whisky, fii curajos si dezvirgineaz-o ;)

mosu spunea...

promit solemn!
petrecere frumoasa si tie si sa ai un an mai bun decat acesta cu multe bucurii

brightie spunea...

:)) foarte faina

mosu spunea...

brightie, daca ti-a placut asa de tare whisky-ul, uite promit ca pe urmatoarea pe care o prind o desfacem aici, pe blogulluimosu...
multumesc de semn, te mai astept

MrRight spunea...

Sincer, ma asteptam la un alt sfarsit. Un accident. Sticla s-a spart :))
Excelent!

mosu spunea...

:) ma bucur ca ti-a placut; acu' nici nu se putea altfel decat sa se intoarca de unde a plecat pe princpiul nimic nu se pierde nimic nu se castiga totul se conserva (sau se puna la borcan, sticla, etc)...
te mai astept la povesti