duminică, 10 februarie 2013

Ghici cine e divină

- A venit - îi spuse ea enigmatic clipind grăbit din gene ca un colibri nerăbdator să soarbă nectarul din revărsatul cupelor de crin.
El nu se sinchisi să-i răspundă. Nici măcar nu întoarse capul spre biroul ei. Treaba asta cu “a venit” şi cu puncte de suspensie atârnate în urmă ca un alai de frunze moarte i se părea copilăros, pueril de-a dreptul.
- A venit cu ghiocei şi viorele. Îmmm ... – inspiră ea adânc - miros a crud şi a nou născut, miros a pământ reavăn crăpând prin care se scurg şuvoaie de verde ca dintr-un vulcan cu lavă de iederă...
Începu să priceapă unde bate. Toate ca toate da asta cu ghioceii care miros a fund de nou născut i se părea complet deplasat. Ar fi preferat să-i spună pe şleau ce are de spus, nu s-o ia aşa pe ocolite, să ocolească copacul, să ocolească pădurea, să ocolească satul şiii după atâta chin tot acolo să ajungă...
- Ai văzut că de când a sosit s-a luminat totul?! Parcă ar fi venit cu un coş plin cu sori şi îi împrăştie cu bunătate în stânga şi în dreapta. Dejurîmprejurul a devenit scliplitor ca un basm cu zâne bune. Ţi-e şi frică să atingi lucrurile ca nu cumva să înceapă să cânte. Sau să danseze. Sau să înflorească sub ochii tăi.
- Basm pe naiba. Unde vezi tu basme şi obiecte care să cânte sau să danseze. Şi unde mai pui că azi jumătate de zi a fost înnorat. Abia s-a prelins soarele printre nori ca o îngheţată topită prin cornetul crocant.
- Ohhh ... Dar n-ai observat că de când a venit ea totul s-a liniştit ca prin farmec?! Gata furtunile, s-au dus uraganele. Doar cer senin. Nimeni nu mai ţipă, nimeni nu se mai zbate, doar frunţi descreţite.
- Eee... ţi se pare ţie, aşa sunteţi voi femeile mai sensibiloase, orice emoţie trece prin piele precum cuţitul prin unt şi apoi se încovrigă înăuntru ca un nautilus în cochilie.
- Dar nu-i vorba de sensibilitate aici, ci de realitatea care ne înconjoară. Nu poţi să treci cu vederea şi să rămâi orb la schimbările care se petrec în jurul tău. Asta nu ţine de sensibilitate ci de vedere. Ghioceii ar fi trebuit să-i vezi, lucrurile care strălucesc în jur ar fi trebuit să le vezi, praful de pe birouri care a dispărut ar fi trebuit să nu-l mai vezi, zaţul de cafea din chiuvetă nu mai este, hârtiile de pe jos nu mai sunt şi câte şi câte...
- Stai, stai, stai... să nu spui acum că din cauză că a venit primăvara a dispărut zaţul din chiuveta, praful de pe mobilă şi hârtiile de pe jos. Ai luat-o razna cu totul - se încruntă el întorcându-se pentru prima dată spre biroul ei.
- Da cine a vorbit de primăvară dragă?! Eu vorbeam de Victoriţa, femeia de servici. S-a întors din concediul de maternitate. Luni a fost prima zi. Ai văzut ghioceii şi viorelele din paharul ăla alb din oficiu?! Ai ei sunt! Şi la voi în toaletă nu ştiu cum e dar la noi e exact cum ţi-am spus. Alămurile, gresia, faianţa, totul străluceşte de-ţi ia ochii. Ţi-e şi frică să atingi ceva ca nu cumva să înceapă să cânte sau să danseze sau să înflorească. Şi mirosul... Mmm, nu ştiu cu ce a dat dar miroase aşa frumooos. Cred ca e un spray de lăcrămioare. Uite miroase şi tu. Şi-apoi de ce nu eşti de acord cu mine?! De când a venit nu mai strigă nimeni că n-avem hârtie higienică, ca unde sunt prosoapele, că de ce e iar plin coşul de gunoi. Acum toată lumea e relaxată şi calmă. Şi aşteaptă cuminte sa vină primăvara - zâmbi ea.

20 de comentarii:

9 spunea...

Aha, femeia face toti...banii! ;)

Crisa spunea...

Mulțam mumos pentru zâmbetul matinal , adus la mal de mare :)...a mers bine cu cafeluța ;)

mosu spunea...

@9
femeia e intotdeauna “di vină”… :)

mosu spunea...

@crisa
eiii… eu doar am sters praful de pe praguri si am intins covorul; primavara sa vinaaaaa… :)
sa-ti fie de bine si sa ai o zi frumoasa!

La Fee spunea...


彡♥¸.•*""*•.¸
"♥(✿◠‿◠)˙•٠•●彡
ƸӜƷ•.¸¸.•´♥彡★ ★
Victorita, autoportret!
hahahaahaah! Neata!

mosu spunea...

@lafee
a spus ca Victorita ca daca stia ca ne cunoastem nu mai freca atata la chivetele alea, ca se pusese un calcar pe robinteti mama-mama; si-a rupt unghiile in ele! zicea sa-i pun o vorba buna, ca poate vii cu vergeluta aia; un cliiiiing si gata ;)

La Fee spunea...

Desigur! Deodata cu complimentele mele!Hahaahahh!
Ia bagheta si da-i-o!
¸.•°*”˜˜”*°•.
P.S.Sa-i spui ca nuci mie nu-mi iese detartrarea cu bagheta! Tot cu Cif anticalcar lucrez si eu!
Nici vrajile nu mai sunt ce erau ca niciodata!

DaenIris spunea...

La ce am acum în minte, mai bine nu comentez. Deşi textul e interesant, ideea mă inflamează din 2 direcţii, aşa că te salut şi mă uşchesc, până la următoartea postare.

mosu spunea...

@lafee
deci asa, pentru fiare lucitoare cif anticalcar; am notat! mmm… stii, pana la urma nu cred ca bagheta face “toata treaba”, ci spiritul care sta la capatul ei…

mosu spunea...

@irisule
mmm… nu vrei deloc sa-ti scoti coltii aia falsi, ca cei de vampir din plastic… ;)
da nici nu te grabesti sa musti cu ei :)

Mirona Mitache spunea...

=)) imi pare rau, un comentariu mai pertinent nu pot sa scot ca ma prapadesc de ras!

mosu spunea...

victorita zice sa-i dai inainte cu hohotele ca rasul face bine, intinde pielea si intareste psihicul, ca si ea cand spala veceurile o face tot cu surasul pe buze si viata-i minunata… ;)

Irina spunea...

Pentru toate Victoritele lumii, care aduc pacea si linistea si neincruntarea, cea mai delicata ofranda: povestea ta. Face cat toti ghioceii la un loc.
Frumos te-ai aplecat asupra ei si ai vazut cat de di...vina este.
Iti foarte multumesc.

corabogdan spunea...

la fel de cuminte astept si eu :)

mosu spunea...

@irina
eu iti multumesc! caci prea frumos vorbesti tu de victoritele mele; iar ele rosesc si-si ascund obrajii in pumni… :)

mosu spunea...

@corabogdan
din cate am vazut eu, la tine musteste permanent primavara ca un cortegiu de nuferi albi ascunsi cu timiditate sub luciul apei…
deci e deja sosita, aparitia ei lumeasca fiind doar o chestiune de imagine…

Rudolph Aspirant spunea...

Eu nu m-am prins care e poanta. Adica e o poveste simpatica, dar despre ce e vorba ? Ca barbatii nu remarca sau nu le pasa daca se face curat in jur, iar femeile trebuie sa le aduca aminte ca trebuie sa angajeze o femeie de serviciu ca sa se simta ele mai bine si mai relaxate ? Pai asta e la mintea cocosului, dar de ce trebuia comunicat asa aluziv ? Adica inteleg ca se spune ca uneori femeile comunica mai indirect sau mai aluziv si barbatii asa mai concret si direct, dar daca totusi e de comunicat ceva practic de ex "uite ce utila e o femeie de serviciu", eu sincer cred ca orice femeie, daca nu e total dusa cu pluta, ar comunica totusi destul de direct, mai ales daca vrea sau are nevoie de o aprobare (concreta sau la figurat) de la acel barbat...adica sper ca e asa...mai ales intr-un scenariu care s-ar petrece intr-un birou, in campul muncii...adevarul e ca nu stiu pt ca in legatura cu mine maj colegelor femei pe care le-am avut inca din sc generala si ulterior se prind din prima ca nu au ce sa obtina de la mine, asa ca majoritatea nici nu pierd timpul sa comunice cu mine, nici aluziv, nici nealuziv. Rar mai era cate una mai curioasa, ori asa la nivel cultural intelectual mai mult ca sa primeasca sfaturi despre rochii si perdele ca si cum eu m-as pricepe la asa ceva, ori ca sa vada daca ma poate "reforma", dar in ultimii ani sunt mult mai educate in legatura cu asta + si eu am avut mare grija sa nu cumva sa avansez ierarhic in vreun post in care ar putea avea cineva nevoie de vreo aprobare sau vreun sfat de la mine, asa ca sunt lasat in pace destul de mult si poate ca de aia si sunt cam pe dinafara in legatura cu relatiile de comunicare dintre barbati si femei in campul muncii.

Dan spunea...

Eu am zis întotdeauna ca ea e di vina...

mosu spunea...

@dan
eiii... tu ai zis intotdeauna ca e divina

mosu spunea...

@rudolph
cred ca miza e ca a venit primavara...